Sur sokakların da kapıların hikayesi

Nur ORHAN /ÖZEL HABER Diyarbakır Sur sokaklarında Sur olaylarından bugüne bakım görmeyen ara mahalleler tarihi hikayeleri ve kültürü unutmayan insanlarıyla şehre gelen turistlerin ilgisini daha fazla çekiyor.

Sur sokakları Sakini Xangül Taner’i ‘’ Ben 72 yaşındayım, 72 yıldır Sur semtinde farklı mahallelerde oturdum buraları çok iyi biliyorum. Eskiden böyle değildi ara sokaklarda çocuklar koşar oynar sesler eksik olmazdı zamanla insanlar yeni sitelere taşınmaya başladı buralarda böyle ıssız kaldı.

Kapı’nın bile hikayesi var

Bu sokakların her köşesinde tarih yatıyor, Evimin kapısının bile bir hikayesi var. Kapı da 2 tokmak var. Biri kalın düz büyük, diğeri ince yuvarlak bir tokmak. Üstteki kalın düz tokmak erkeği, alttaki ince yuvarlak tokmak kadını simgelerdi. Evlerimize misafir geldiğinde eğer erkekse üstteki uzun kalın tokmağı çalardı sesi daha kalın olduğundan ev sahibi anlardı ki erkek misafir gelmiş beyini çağırırdı, ince yuvarlak tokmak çalarsa da anlardık ki kadın misafir gelmiş evin hanımı açardı kapıyı.

Doğduğumuz sokaklar Kimsesiz kalmasın

Evimin içerisinde döner dolap var eşimin erkek misafirleri geldiğinde yemekleri yapar döner dolaba koyardım, çevirirdim eşim içeriden alır ikram ederdi. Evlerimiz eski ama bizim evlerimizdeki ihtişam, özen şimdi en yeni sitelerde yoktur. Talebimiz evlerimiz restore edilse şimdi ki evlerimiz gibi kültürümüze uygun aynı düzende yeni binalar yapılsa buralar böyle kimsesiz gibi kalmasa. ’dedi.