Kız Çocuklarına yönelik atasözü sözlükten çıkarıldı

Nur ORHAN / HABER

Türk Dil Kurumu’na yönelik başlatılan bir kampanya, binlerce kişinin desteğiyle kısa sürede büyük bir yankı uyandırdı.Change.org’da başlatılan kampanya ‘’On beşinde kız ya erde gerek ya yerde’ ’atasözünün TDK sözlüğünden çıkarılmasını hedefliyordu. Kampanya, toplumsal cinsiyet eşitliği ve insan hakları vurgusuyla 6875 kişinin imzasıyla TDK’nu harekete geçirdi.

TDK kampanyayla birlikte sözlükten çıkardı

Kampanyanın sosyal medyada yoğun tepki oluşturması sebebiyle TDK bu atasözünü sözlükten çıkarma kararı aldı. Bu karar toplumun bilinçlenmesi açısından büyük bir adım olarak değerlendiriliyor.

Fırat,TDK’na Teşekkür etti

Serdar Fırat, sosyal medya üzerinden yayınladığı video ’da TDK’ya, kampanyayı destekleyenlere ve medyaya teşekkür etti. Fırat, ’Bu başarı, sadece bir sözlüğün güncellenmesi değil aynı zamanda toplumsal bilincin yükselmesi anlamına geliyor.’’diyen Fırat bu değişimin geleceğe dair umutları tazelediğini belirtti.

Konu Hakkında Türkçe Öğretmeni Hakkı Öztürk’’ Afganistan da daha birkaç gün öncesine kadar Afganistan’da kız çocuklarının eğitim hakkı yasaklandı, Üniversitede eğitim görecekleri alanlar sınırlandı, birçok kız çocuğu evliliğe yönlendiriliyor, TDK sözlüğünde yer alan bu ‘’on beşinde kız ya erde gerek ya yerde’’ atasözü kız çocuğuna yönelik bir baskı içeren eski toplumlarda kalmış bir söz günümüz bilişim, modern ve kadınların iş dünyasında olan başarılarının yer aldığı bir topluma uymayan bir atasözü küçük yaştaki çocuklar için evlilik üzerine cümle dahi kurulmaması gerekir. Geleceğin kadınları olacak kız çocuklarımız toplumu eğiten yetiştiren insanlardır. Erkekleri de yetiştiren kadınlardır dolayısıyla anne iyi bir eğitim görmelidir ki topluma iyi ahlaklı, yararlı bireyler yetiştirebilsin. Bu karar geleceğimiz için yerinde bir karar ve bende bu karar için önce Serdar Bey’i sonra TDK tebrik ediyorum. ’dedi.