Rıza Sarraf'tan Çiftlik Bank'a: Türkiye'de Son 10 Yılın Büyük Dolandırıcılık Skandalları

Son on yıl, Türkiye'de finansal skandallar ve büyük dolandırıcılık olayları açısından oldukça hareketli geçti. Çiftlik Bank'ın sanal çiftlik oyunu üzerinden binlerce kişiyi dolandırması, Thodex kripto para borsasının CEO'su Faruk Fatih Özer'in milyarlarca dolarlık kripto para ile ortadan kaybolması, ve Sezgin Baran Korkmaz'ın uluslararası kara para aklama suçlamalarıyla tutuklanması gibi olaylar, Türkiye'de kamuoyunu sarsan vakalar olarak öne çıktı. Bu dönemde, ünlü isimlerin adlarının kullanılarak yapılan dolandırıcılıklar, yüksek kazanç vaadiyle kurulan Ponzi şemaları ve uluslararası çapta yankı uyandıran finansal suçlar, ülkenin gündeminde geniş yer buldu.

 

Bu heberde, son on yıl içinde Türkiye'de yaşanan en büyük dolandırıcılık olaylarını detaylarıyla inceleyerek, bu skandalların nasıl gerçekleştiğini ve toplumu nasıl etkilediğini gözler önüne sereceğiz. Çiftlik Bank'tan Rıza Sarraf'a, Thodex'ten Sezgin Baran Korkmaz'a kadar birçok büyük vurgunun arkasındaki hikayeleri ve bu olayların ekonomik ve sosyal etkilerini ele alacağız.

 

Rıza Sarraf Olayı 

Rıza Sarraf, İran asıllı Türk işadamı ve hayırseverdir. 2013 yılında Türkiye'de başlatılan yolsuzluk ve rüşvet operasyonunda adı geçen Sarraf, ABD'nin İran'a uyguladığı yaptırımları delmekle suçlandı. Sarraf, altın ticareti ve para transferleri yoluyla İran'ın petrol gelirlerini aklamaya yönelik bir sistem kurmakla itham edildi.

2016 yılında ABD'de tutuklanan Rıza Sarraf, New York'ta yargılandı. ABD mahkemesinde suçunu kabul eden Sarraf, yaptığı anlaşma kapsamında itirafçı oldu ve davanın diğer sanıkları hakkında bilgi verdi. Bu süreçte, Halkbank ve bazı Türk yetkililerinin de adı geçti. Sarraf, ABD mahkemesinde verdiği ifadelerde Türkiye'deki bazı hükümet yetkililerine rüşvet verdiğini iddia etti.

Rıza Sarraf olayı, hem Türkiye'de hem de uluslararası arenada büyük yankı uyandırdı. Türkiye'deki siyasi ve ekonomik çevrelerde geniş çaplı tartışmalara yol açan bu olay, aynı zamanda ABD-Türkiye ilişkilerinde de gerginliğe neden oldu. Sarraf'ın itirafları ve suçlamaları, Türkiye'de birçok üst düzey yetkilinin ve kurumun adının karıştığı büyük bir skandal olarak tarihe geçti.

Bu olay, Türkiye'de yaşanan en büyük finansal ve siyasi skandallardan biri olarak kabul edilmektedir ve etkileri uzun süre hissedilmiştir.

 

 

Sezgin Baran Korkmaz Olayı 

Sezgin Baran Korkmaz, SBK Holding'in sahibi olarak tanınan bir işadamıdır. 2020 yılında ABD'de Kingston kardeşler ve Lev Aslan Dermen ile birlikte gerçekleştirdiği büyük çaplı bir dolandırıcılık faaliyeti nedeniyle dikkat çekti. ABD'de biyodizel üretimi için sağlanan devlet teşviklerinden haksız kazanç sağladıkları iddia edilen bu kişiler, yaklaşık 500 milyon dolarlık bir dolandırıcılık gerçekleştirdiler. Elde ettikleri bu paranın bir kısmını Türkiye'ye transfer eden Korkmaz, bu paralarla lüks mülkler ve yatırımlar yaptı.

2021 yılında ABD'nin talebi üzerine Avusturya'da tutuklanan Sezgin Baran Korkmaz, kara para aklama, dolandırıcılık ve diğer suçlardan yargılanmak üzere ABD'ye iade edilme süreci ile karşı karşıya kaldı. Türkiye'de de hakkında çeşitli soruşturmalar yürütülen Korkmaz, aynı zamanda Türkiye'de birçok medya kuruluşu ve iş adamı ile ilişkileri nedeniyle medyanın gündeminde yer aldı.

Sezgin Baran Korkmaz olayı, uluslararası bir boyuta sahip olması ve büyük çaplı bir finansal dolandırıcılık vakası olarak Türkiye'de geniş yankı uyandırdı. Bu olay, dolandırıcılık faaliyetlerinin ne kadar karmaşık ve çok uluslu olabileceğini de gözler önüne serdi.

 

 

Çiftlik Bank Olayı 

Çiftlik Bank, Türkiye'de büyük yankı uyandıran bir Ponzi şemasıydı. Mehmet Aydın tarafından kurulan bu sistem, sanal bir çiftlik oyunu üzerinden yüksek kar vaatleri ile binlerce kişiden para topladı. Yaklaşık 132 bin kişiden toplamda 1 milyar TL'den fazla para toplandı. 2018 yılında sistem çöktü ve Mehmet Aydın yurtdışına kaçtı. Olay, Türkiye tarihinin en büyük dolandırıcılık vakalarından biri olarak kayıtlara geçti.

 

 

Thodex Kripto Para Borsası Dolandırıcılığı 

Thodex, bir kripto para borsasıydı ve CEO'su Faruk Fatih Özer tarafından yönetiliyordu. 2021 yılında borsa aniden faaliyetlerini durdurdu ve Faruk Fatih Özer, yaklaşık 2 milyar dolarlık kripto para ile ortadan kayboldu. Binlerce kullanıcı mağdur oldu ve olay büyük bir kripto para dolandırıcılığı skandalı olarak Türkiye gündemine oturdu.

 

Dilan Polat Engin Polat Olayı

Lüks yaşamı ve sosyal medyadaki paylaşımlarıyla gündemden düşmeyen Dilan Polat ile Engin Polat çifti hakkında Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı, Engin Polat ve Dilan Polat haklarında “Suç işlemek amacıyla örgüt kurma”, “Suç gelirlerinin aklanmasının önlenmesi”, “Suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama” ve “Vergi kanununa muhalefet” suçlarından soruşturma başlattı. Geçtiğimiz günlerde gerçekleştirilen operasyonda, Engin Polat, Dilan Polat, Sıla Doğu, Kürşat Polat, Sezgin Polat, Ahmet Gün’ün de aralarında bulunduğu 24 kişi gözaltına aldı. 4 gün süren emniyetteki işlemlerinin ardından Dilan Polat ve Engin Polat’ın da aralarında bulunduğu 24 şüpheliden 18’i Anadolu Adalet Saray’ına getirildi. Anadolu 1. Sulh Ceza Hakimliğince Dilan ve Engin Polat’ın da aralarında bulunduğu 12 şüpheli tutuklandı. 6 şüpheli ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Sözkonusu olayda milyonlarca dolar değerinde yolsuzluk ve kara para aklama suçu işlendiği iddia ediliyor.

 

Bahar Candan Nihal Candan Olayı

Katıldığı moda yarışmasıyla tanınan Nihal ve Bahar Candan kardeşler, geçtiğimiz sene kasım ayında 2020, 2021 ve 2022 yıllarında 79 mağdurun dolandırıldığı soruşturma kapsamında 'suç örgütüne üye olma' ve 'suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama' suçlamalarıyla tutuklandı.

İstanbul Asayiş Şube Müdürlüğü Dolandırıcılık Büro Amirliği ekipleri, 2021'de ülke genelinde farklı devlet kurumlarından ihale yoluyla ucuza araç sattıklarını beyan eden ve mağdurlardan aldıkları paraları geri ödemeyen şüphelilerle ilgili soruşturma başlatmıştı. Sosyal medya fenomenleri Alisya Bahar Candan ve kamuoyunda "Nihal Candan" olarak tanınan Gülnihal Çiçek kardeşler ile Hacı İsrafil Sağlam düzenlenen operasyon kapsamında "suç gelirlerini aklama" iddiasıyla gözaltına alınmış, emniyetteki işlemlerin ardından 16 Kasım 2023'te sevk edildikleri adliyede tutuklanmıştı.

 

Fatih Terim Fonu ; Seçil Erzan

Fatih Terim Fonu, ünlü Türk futbol teknik direktörü Fatih Terim'in ismi kullanılarak gerçekleştirilen bir dolandırıcılık vakasıdır. Bu olayda, dolandırıcılar Fatih Terim'in adını kullanarak yüksek kazanç vaat eden bir yatırım fonu oluşturduklarını iddia ettiler. Sosyal medya ve diğer iletişim kanalları üzerinden yatırımcıları çekmeye çalışan bu kişiler, Terim'in adını kullanarak güven sağladılar ve birçok kişiden para topladılar.

Seçil Erzan dosyasında 18 önemli isim bulunuyor. Erzan tarafından yüksek getiri vaadiyle dolandırıldığını savunan kişiler arasında kamuoyunun yakından tanıdığı Fatih Terim, Buse Terim, Fatih Terim'in damadı Volkan Bahçekapılı, futbolcular Arda Turan, Ayhan Akman, Emre Belözoğlu, Semih Kaya, Hakan Ateş, Muslera, Selçuk İnan gibi isimler var.

Önce, Seçil Erzan'a ait olduğu iddia edilen notlar arasından çıkan bilgilere göre, neredeyse tümü nakit.

Fatih Terim Fonu adı altında parasını kaybeden ünlü isimlerse şöyle ;

Süleyman Aslan: 1 milyon 350 bin dolara karşılık 3 milyon 650 bin geri ödeme alarak 2 milyon 300 bin dolar kar etti. 10 milyon lira veren Aslan 14 milyon lira aldı.

 

- Eski futbolcu Semih Kaya: 3 milyon 200 bin dolarına karşılık 2 milyon dolar karla 5 milyon 200 bin dolar geri aldı.

 

- Çetin Burak: 1 milyon 250 bin dolar karşılığında 900 bin dolar karla 2 milyon 150 bin dolar geri aldı.

 

- Çorlu Belediyesi'nin AK Parti'li Meclis Üyesi Nuri Köşkdere: 500 bin doların karşılığında bir buçuk milyon dolar geri aldı. Karı 1 milyon dolar.

 

- Umut Aslan: 1 milyon dolar verip 2 milyon dolar aldı.

 

- Eski futbolcu Ayhan Akman: 1 milyon 500 bin dolar yatırıp 1 milyon 750 bin dolar karla 3 milyon 250 bin dolar geri aldı.

 

- Atilla Baltaş: 2 milyon 50 bin dolar karşılığında bir milyon 190 bin dolar karla, 3 milyon 240 bin geri aldı.

 

- Umut Aslan: 1 milyon dolar verip 2 milyon dolar aldı.

 

- Fatih Terim: 700 bin dolar karşılığında bir buçuk milyon dolar ödeme aldı.

 

- Merve Yılmaz: 50 bin dolar zarar ederken 5 milyon 810 bin TL karşılığında 7 milyon 400 bin TL karla 13 milyon 210 bin TL geri aldı.

 

- Semih Kaya'nın menajeri Fırat Özdemir: 5 milyon dolar yatırdıktan sonra 750 bin dolar karla parasını geri aldı.

 

- Ali Yörük: 300 bin dolar karla parasını alırken 5 milyon TL'sine karşılık 7 buçuk milyon TL geri aldı.

 

Erzan'ın notlarına göre, bu paraların tümü nakit olarak geldi ve nakit olarak geri ödendi. Yani para çantalarla alındı ve verildi.