Diplomalı işsiz olmasınlar!

Diyarbakır Otogarında yarım asırdır berberlik yapan Cahit Yiğiter ‘’ Ben Diyarbakır Liceliyim, Daha biz küçükken babam Diyarbakır’a gelip yerleşti. Otogarda şoförlük yapıyordu. Amcam burada bir berber açtı. Bizler daha 7-8 yaşlarındaydık, hepimizi alıp yanında çırak olarak yetiştirdi. Bizler tüm mesleği amcamdan öğrendik. Amcam, amca çocuklarım, ben, kardeşlerim hatta şimdi çocuklarımıza dahi öğrettik. Eskiden işlerimiz çok yoğundu. Usta-çırak ilişkimiz vardı. Bizlere daha çekirdekten mesleği öğrettiler.

Şimdi çocuklar ekmeğe bile gidemiyor!

Birkaç yıl öncesine kadar bu yoğunluk devam ediyordu. Ancak Dünya genelinde olan Pandemi bizi de etkiledi. Ekonomi bozuldu, insanlar artık 100-150 TL verip saç, sakal tıraşı olmak yerine yeni çıkan aletleri almaya başladılar. Pandemiyle birlikte evden çıkmadan tıraşlarını oluyorlar.SGK sigorta ücretleri arttı, asgari ücrete zam geldi. Çalıştıracak çırak bulamıyoruz. Eskiden 8 yaşındaki çocuk biryere verilir bir zanaat öğrenmesi sağlanırdı, şimdi bir şey olur diye ekmeğe bile gönderilmiyor.

Diplomalı işsiz olmasınlar meslek öğrensinler!

Şimdi yetiştirecek çırak da bulamıyoruz, zaten çırağa verebilecek kadar parada kazanamıyoruz. Mesleğimiz daha ne kadar devam eder bilmiyoruz ancak bizim dileğimiz gençlerin diplomalı işsiz olmaları yerine bir mesleği öğrenerek devam ettirmeleri ve mesleklerin yok olmaması her meslek dalına ihtiyaç var.’’ Dedi.